Technologie is tegenwoordig de verbinding in onze samenleving, waar we vroeger altijd bij elkaar langs moesten gaan om te praten kunnen we tegenwoordig whatsappen, videobellen en noem maar op – Simpelweg door de geweldige infrastructuur die wij in Nederland hebben liggen in combinatie met superslimme apparaten. Het mooiste is, de wereld wordt binnenkort nóg slimmer dankzij 5G.
Wat is 5G?
5G is de 5de generatie van het mobiele netwerk en de verschillen liegen er niet om! Waar 4G instaat was om iedereen een goede verbinding te geven is natuurlijk bekend, de grootste verbetering met de overstap naar 5G is dat 5G een stuk slimmer is dan de oude techniek. Dit geeft de volgende voordelen.
Het grootste voordeel voor de normale burger is dat de snelheid “slimmer” verdeel kan worden, heb je maar een klein beetje nodig? Dan krijg je maar een heel kleine verbinding met de toren. Veel nodig? Geen probleem! Er wordt bijgeschaald (Als je maar betaald ). Daarnaast is het ook mogelijk om “Privé netwerken” met 5G te maken, het kan dus zo zijn dat een bedrijf gratis 5G voor al haar klanten beschikbaar stelt wanneer je in de buurt bent van hun pand, bespaart toch wat in de databundel!
Wanneer komt 5G?
Alle telefoonfabrikanten en Telecomproviders zijn hard bezig met het klaarmaken van 5G voor algemeen gebruik maar helaas zijn we er nog niet, dit komt omdat de frequenties nog niet door de overheid vrijgegeven zijn, ze moeten namelijk nog geveild worden.
De veilingen vinden plaats op de volgende datums:
- 16 Juni 2020 (De lage frequentie veilingen)
- 2022 (De hoge frequentie veilingen, waarmee supersnel 5G mogelijk wordt)
Nadat de veiling is afgerond is en het netwerk er klaar voor is kunnen de Telecom providers het netwerk aanzetten, dit zal waarschijnlijk gefaseerd gebeuren maar men kan er voor kiezen om het gelijktijdig met een grote markettingscampagne te lanceren.
Valse start doormiddel van een “Frankenstein” netwerk
Helaas heeft Vodafone besloten om met 5G een valse start te maken. Dit hebben ze gedaan door een gedeelte van de 4G frequentie op te offeren om hierop een 5G-Signaal uit te zetten, dat klinkt natuurlijk goed maar er zitten helaas naar mijn mening te veel nadelen aan gekoppeld aan deze frankenstein oplossing. Ik bang dat hierdoor gebruikers een verkeerde indruk krijgen van 5G en de geweldige 5G smartphones die op de markt bevinden.
Het eerste grote nadeel is dat er allereerst capaciteit wordt weg gesnoept van de 4G gebruikers waarvan er alleen voordelen voor een kleine groep gebruikers zijn, en dan zijn deze voordelen op z’n zachtst gezegd ook nog eens betwistbaar.
Het probleem is dat de Telefoonfabrikanten keihard hun best heeft gedaan om geweldige 5G toestellen op de markt te brengen die goed werken met de Nederlandse netwerken die op dit moment gebouwd worden, dit kunnen ze doen doordat de frequenties die gebruikt zouden worden van te voren bekend waren.
In telefoons zitten chips en antennes die ervoor zorgen dat het signaal wordt opgepakt en behandeld wordt zoals oorspronkelijk is afgesproken. Omdat Vodafone opeens een andere frequentie heeft gebruikt kan het zo zijn dag 5G telefoons simpelweg niet zullen werken op het Frankenstein-netwerk van Vodafone. Stel dat het gaat werken dan heb je door het gebruik van optimalisatie alsnog een verminderde gebruikerservaring. Denk hier bijvoorbeeld aan een verminderd bereik, slechtere accuduur, meer verstoringen op de lijn etc.
Mijn angst is dat dankzij deze valse start 5G en 5G toestellen onterecht een slechte naam krijgen omdat één snel eventjes een grote PR stunt wilt houden.
Zullen klanten van andere providers last hebben van het gestunt van Vodafone?
Alleen klanten op het Vodafone Netwerk Inclusief Resellers en MVNOs (Mobile Virtual Network Operators) zullen hier last van krijgen. Gebruikers van het KPN en T-Mobile netwerk zullen hier geen last van krijgen.
Nog even geduld
Terwijl Vodafone een valse start heeft gemaakt (Met alle gevolgen van dien) zijn KPN en T-Mobile nog druk bezig met het uitrollen van het 5G netwerk. Ik kan in ieder geval niet wachten